Virtualno bilateralno umrežavanje

U  svrhu poticanja bilateralne suradnje između organizacija civilnog društva iz Hrvatske, Norveške i Islanda, u petak 24. travnja održan je prvi zajednički sastanak potencijalnih partnerskih organizacija u okviru Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj. Ovaj je virtualni susret organiziran kao nadomjestak za planirani sastanak u Zagrebu koji je otkazan uslijed pandemije. Digitalni format se pokazao dovoljno pristupačnim te otpornim na tehničke poteškoće da uspješno ugosti čak 60 sudionika/ca iz 43 različite udruge te partnerskih organizacija iz Norveške i Islanda zaduženih za podršku u pronalasku bilateralnih partnera.  Na sastanku su aktivno sudjelovali i predstavnici donatora – Upravitelja Fonda u Hrvatskoj, Ureda za financijske mehanizme (FMO) sa sjedištem u Bruxellesu i Norveškog veleposlanstva u Zagrebu.

Na virtualnom sastanku uvodno je predstavljen program i modaliteti bilateralne suradnje u okviru Fonda za aktivno građanstvo – kroz partnerstva na projektima te kroz dodatne bilateralne inicijative koje omogućuju daljnji razvoj suradničkih odnosa organizacija koje su se prepoznale kroz projektna partnerstva. Kao pomoć u potrazi za partnerima, dostupna je baza potencijalnih partnera kojom upravlja Norveški helsinški odbor te se udrugama iz Hrvatske preporučuje da se u nju prijave, što mogu učiniti OVDJE.

Najveći dio sastanka bio je posvećen izravnoj razmjeni između udruga, svrstanih u pet tematskih skupina definiranih u odnosu na srodnost iskazanih projektnih ideja i programskih profila. Najbrojnije su bile tematske skupine posvećene ženskim ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti,  održivom razvoju zajednice i osnaživanju mladih dok su manje brojni, no jednako dinamični razgovori održani i na teme dječjih prava, odgoja i obrazovanja te zagovaranja prava i socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom te osoba s psihičkim bolestima. Tijekom intenzivnih 45 minuta, odnosno „jednog školskog sata bilateralne suradnje“,  sudionici su razmijenili mnoštvo ideja, savjeta i kontakata te sa sastanka izašli većinom vrlo zadovoljni i dodatno motivirani za potragu za srodnim organizacijama sa Sjevera odnosno Juga Europe. Posebno je bilo vidljivo da su sudionici vrlo otvoreni i voljni uputiti kolege i na druge organizacije iz njihovih zemalja koje nisu nužno informirane o ovoj prilici za međunarodnu suradnju. Temeljem prijedloga sudionika sastanka, pokrenuta je i zajednička mailing lista kako bi se ubrzala razmjena informacija, a trajno je otvorena i za sve druge organizacije koje iskažu interes za bilateralnu suradnju.

Više je sudionika sastanka istaklo da ovakav virtualni oblik razmjene služi svrsi te da bi se na taj način mogli organizirati i dodatni susreti s manjim brojem sudionika na teme od zajedničkog interesa, od kojih su se mnoge već i krenule kristalizirati i na samom sastanku. Primjerice, veliki je interes pobudila aktualna inicijativa na Islandu za uvođenjem rodnih studija u srednje škole kao obveznog predmeta, norveški program sigurnosti djece te mnoštvo dobrih praksi iz te zemlje o tome kako povezati umjetnost, kulturni aktivizam i osnaživanje mladih te marginaliziranih skupina. U razgovoru o pravima osoba s invaliditetom, bilo je vrlo jasno da hrvatske organizacije mogu iznaći posve nove zagovaračke pristupe vezane uz tešku problematiku skrbništva i ostvarenja prava na neovisno življenje osoba s intelektualnim teškoćama.  Udruge koje se bave dječjim pravima bile su vrlo inspirirane norveškim programom sigurnosti djece.

Predstavljamo potencijalne partnere:  Johan Barstad, Sveučilišni centar za zeleni razvoj i Per Halvorsen, udruga Planinska sova iz Norveške

Mi smo dvije norveške organizacije – akademska institucija Høgskulen for Grøn utvikling (Sveučilišni centar za zeleni razvoj – (HGUt)) i nevladina organizacija Fjellugla AS (Planinska sova) koje trajno surađuju i u Norveškoj i međunarodno jer smo otkrili da su naše vještine i pristupi vrlo kompatibilni.  HGUt predstavlja akademsku obrazovnu razinu, koja je posebna po tome što se radi o jedinom diplomskom studijskom programu  poduzetništva u zajednici (community based entrepreneurship), a imamo i puno iskustva u istraživanjima lokalnog i regionalnog razvoja. Fjellugla pak ima bogato iskustvo u strukovnom obrazovanju i obrazovanju odraslih te su iskusan partner u projektima lokalnog i regionalnog razvoja. Radili su na nizu projekata poboljšanja kvalitete života starih osoba, kao i uključivanja mladih iz marginaliziranih skupina u tržište rada. Zajedno možemo doprinijeti, i to na održiv način, zadovoljenju formalnih i neformalnih obrazovnih potreba kao i mnoštvu lokalnih razvojnih situacija. Veselimo se budućim kontaktima i suradničkim odnosima s hrvatskim organizacijama s kojima smo uspostavili kontakt u sklopu tematske rasprave na sastanku bilateralne suradnje. 

Ukoliko ste zainteresirani za podršku i razvoju bilateralnih partnerstava u okviru Fonda za aktivno građanstvo, molimo pošaljite vaš iskaz interesa na email podrska@acfcroatia.hr s kratkim opisom vaše organizacije i projektne ideje na engleskom jeziku, što će vam omogućiti i da se pridružite mailing listi potencijalnih partnera te uđete u bazu kontakata za bilateralna partnerstva  u okviru Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj. 

Povečanje slova