Bilateralna suradnja

Jedan od ciljeva Financijskog mehanizma EGP-a 2014.-2021. je jačanje bilateralnih odnosa između organizacija civilnog društva u Hrvatskoj i organizacija u donatorskim državama (Island, Lihtenštajn, Norveška) s ciljem promicanja partnerskih projekata i zajedničkih aktivnosti, razmjene znanja i najbolje prakse.

Fond za aktivno građanstvo Hrvatskoj uključuje i proračun za sufinanciranje inicijativa bilateralne suradnje u iznosu od 85.000 eura.

Bilateralna suradnja odnosi se na umrežavanje, razmjenu, jačanje suradnje, razmjenu i prijenos znanja, tehnologije, iskustava i najbolje prakse između organizacija civilnog društva i organizacija u donatorskim državama.Traženje partnera prije ili tijekom pripreme prijedloga projekta, razvoj takvih partnerstava i priprema prijave za bilateralni partnerski projekt koji će se prijaviti na otvorene pozive Fonda u Hrvatskoj također poboljšava bilateralnu suradnju.

Upravitelj Fonda organizirat će posebnu radionicu upoznavanja i povezivanja mogućih partnera tijekom prvih otvorenih poziva za podnošenje prijedloga projekata. Aktivnost ima za cilj uspostaviti izravne kontakte između organizacija radi razmjene ideja o određenim temama od zajedničkog interesa, relevantnima za prioritete Fonda u Hrvatskoj.

Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, Norveški helsinški odbor i Islandski centar za ljudska prava osigurat će podršku uspostavi kontakata i suradnje između hrvatskih organizacija i organizacija iz donatorskih država. Norveški Helsinški odbor je postavio i bazu podataka s mogućim partnerskim organizacijama u Norveškoj i na Islandu kako bi se olakšala potraga za potencijalnim partnerima. Posjetite stranicu i registrirajte se ako ste zainteresirani za uspostavu partnerstva za neki od poziva u okviru Fonda.

Za dodatne informacije o bilateralnoj suradnji možete nam se javiti na adresu e-pošte partnerships@acfcroatia.hr

Do bilateralne suradnje u pet koraka

Upute za pomoć u pronalasku partnera iz Norveške, Islanda i Lihtenštajna u okviru Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj

Nastavno na pokretanje Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj i objava prva dva poziva za prijave projekata, pozivamo vas da u pripremi vaših projekata istražite mogućnosti bilateralne suradnje sa srodnim organizacijama civilnog društva iz zemalja donatorica – a to su Norveška, Island i Lihtenštajn.

U tu vam svrhu stojimo na raspolaganju kao podrška u potrazi za partnerima tijekom cijelog razdoblja pripreme vaših projektnih prijava. Preporučamo vam sljedećih pet koraka u planiranju partnerstva u sklopu aktualnih Poziva za projektne prijave za velike projekte te Poziva za Ad hoc akcijske projekte.

KORAK 1 – Samostalno detektirajte i kontaktirajte moguće partere iz Norveške, Islanda ili Lihtenštajna

To možete učiniti putem vaših međunarodnih suradničkih mreža i platformi. Raspitajte se među suradničkim organizacijama i pretražite članske organizacije u europskim i međunarodnim mrežama s kojima ste povezani ili za koje znate da djeluju u vašem području. Kada pronađete organizaciju odgovarajućeg profila,  obratite im se s prijedlogom suradnje ili molbom za dodatnim kontaktom u njihovim zemljama.

KORAK 2 – Pretražite i prijavite se u bazu podataka o potencijalnim partnerima u okviru Fonda za aktivno građanstvo

Helsinški odbor za ljudska prava u Norveškoj vodi bazu potencijalnih partnera https://ngonorway.org/partners/  i savjetodavno pomaže u pronalasku partnera iz Norveške. Ovdje možete registrirati vašu organizaciju – što vam automatski povećava šanse za partnerstva – te pretražiti bazu podataka o mogućim partnerima za bilateralnu suradnju iz Norveške. Ovdje možete potražiti i druge partnere iz drugih zemalja korisnica Fonda za aktivno građanstvo u Srednjoj, Istočnoj i Južnoj  Europi. Ukoliko nešto zapne u komunikaciji s potencijalnim partnerima, molimo obratite nam se za pomoć na partnerships@acfcroatia.hr

KORAK 3 – Pošaljite nam vaš Sažetak projektne ideje za projektne partnere

Ukoliko vam treba naša izravna pomoć u detektiranju partnera, molimo pošaljite vaš Sažetak projektne ideje za projektne partnere na engleskom jeziku na partnerships@acfcroatia.hr gdje ćete naznačiti što želite poduzeti i što očekujete od partnera. Predložak Sažetka sastavni je dio dokumentacije koja je objavljena uz Poziv za velike projekte te  Poziv za ad hoc akcijske projekte, a koji su dostupni na naznačenim rubrikama službene web stranice  https://acfcroatia.hr

Sažetke ćemo proslijediti koordinatorima bilateralne suradnje na Islandu i Norveškoj koji će pokušati ciljano potražiti potencijalne partnere za vas putem svojih mreža kontakata. Ako dođe do odaziva, povezat ćemo vas.

VAŽNO: Rok za slanje sažetaka je 06. travnja do kraja dana, ukoliko želite da vam pomognemo detektirati partnere do 15. travnja 2020.

Također, ukoliko vam treba pomoć u povezivanju s partnerima iz zemalja korisnica Fonda za aktivno građanstvo, molimo naznačite tu potrebu u vašem Sažetku projektne ideje za partnere pa ćemo vas pokušati povezati s našim kontaktima u tim zemljama.

KORAK 4 – Sudjelujte u info online radionici o bilateralnoj suradnji između 17. i 20. travnja

Ukoliko pošaljete vaš iskaz interesa do 06. travnja 2020. do kraja dana, vaše iskazane potrebe za partnerima bit će uključene u pripremu prve online informativne radionice o bilateralnoj suradnji na koju ćete automatski biti i pozvani. Virtualna radionica će se održati između 17. i 20. travnja 2020. godine, a na njoj će sudjelovati hrvatske te norveške i islandske organizacije koje su iskazale interes za suradnjom na projektima koji se trenutno pripremaju u okviru otvorenih Poziva za velike projekte te Poziva za Ad hoc akcijske projekte Fonda za aktivno građanstvo.

VAŽNO:  Poziv na radionicu dobit će sve organizacije koje su poslale Sažetak projektne ideje za partnere do 06. travnja 2020. te iskazale interes za bilateralnim partnerstvima.

KORAK 5 – Krenite u zajedničku online pripremu projektnog prijedloga Ohrabrujemo vas da čim prije krenete u online kontakt s vašim potencijalnim partnerima, koristeći online suradničke alate od kojih su mnogi i besplatni (Google Hangouts, Zoom itd.). Jako je važno na vrijeme krenuti dogovarati zajedničku suradnju i uključite partnere u oblikovanje aktivnosti.  Ukoliko vam treba  savjet oko planiranja razvoja partnerstva, tehničkih pitanja oko online alata ili pak online prostor za sastanke, javite nam se na partnerships@acfcroatia.hr

Dodatne informacije o norveškim i islandskim organizacijama koje su iskazale interes za  bilateralnu suradnju s hrvatskim organizacijama

Pročitajte kako je bilo na prvom online bilateralnom umrežavanju održanom 24. travnja 2020. godine

Povečanje slova