Ubrzavamo Poziv za Ad hoc akcijske projekte!

Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj prilagodio je dinamiku odobravanja financijskih podrški u okviru Poziva za Ad hoc projekte.

Krizna stanja, kao što je prosinački potres u Sisačko-moslavačkoj županiji, dodatno naglašavaju ulogu i važnost organizacija civilnog društva, bilo da je riječ o žurnom odgovoru ili podršci u procesima oporavka i obnove.

U ovom trenutku više je nego očito kako su žurne intervencije primarni fokus udruga u lokalnim zajednicama na područjima ne samo Sisačko-moslavačke županije, već i diljem Hrvatske. Svjedočimo situacijama u kojima upravo lokalne udruge i građani prvi odgovaraju na kriznu situaciju. No, osim trenutne pomoći trebamo biti spremni i na pružanje dugotrajnije podrške zajednicama pogođenima potresom koja će uslijediti nakon žurnih intervencija.

Velik broj organizacija, ljudi, volontera i službi nalazi se na terenu i postupno rješava novonastale probleme. Krizne situacije traže, i kao prioritet ističu, razvoj jakih odnosa i mreža suradnje, jačanje solidarnosti i razumijevanja prema članovima zajednica pogođenim potresom/krizom. U ovom tranzicijskom razdoblju ključno je stvaranje kvalitetnih preduvjeta i pomoć stradalima kroz omogućavanje dostojnih uvjeta života do povratka u njihove (obnovljene) domove.

Svjesni teških uvjeta rada i izazova s kojima se suočavaju lokalne organizacije na pogođenim područjima potičemo uspostavu partnerstava s organizacijama iz drugih područja koje u ovom trenutku imaju kapaciteta podržati lokalne udruge i njihove ad hoc projekte.

Poziv za Ad hoc akcijske projekte će se od danas, 18. siječnja, provoditi ubrzanim ritmom odabira i ugovaranja. Sjednice Povjerenstva za odabir održavat će se dvotjedno prema rasporedu koji je dostupan OVDJE.  

Neki od mogućih oblika intervencija u uvjetima krize mogu biti:

  • mapiranje kratkoročnih i dugoročnih potreba na terenu; (npr: potrebe ranjivih skupina, kroničnih pacijenata, starijih i nemoćnih….),
  • pomoć i podrška članovima zajednice pogođenima potresom u ostvarivanju različitih prava,
  • pomoć pomagačima (podrška volonterima, koordinacija volontera, financiranje volonterskih potreba na terenu i sl.),
  • unaprjeđenje dijaloga i koordinacije pružatelja pomoći iz civilnog sektora i državnih tijela (JLS, županija, vojska, civilna zaštita, hitna medicinska pomoć, odgojno-obrazovni sustav i drugi pružatelji usluga u zajednici),
  • nadzor nad procesima odlučivanja u zajednici,
  • praćenje i unaprjeđenje transparentnosti sustava pružanja pomoći,
  • zagovaranje potreba najranjivijih skupina u zajednicama,
  • organiziranje i mobiliziranje zajednice (posljedice potresa, pandemija…)

Na raspolaganju smo svim potencijalnim prijaviteljima kroz kontinuirani sustav online savjetovanja s ciljem kreiranja što kvalitetnijih prijava koje mogu brzo odgovoriti na novonastale potrebe u zajednicama. Upite i prijave za online savjetovanje možete slati na adhoc.podrska@acfcroatia.hr

Poziv za korištenje sredstava trajno je otvoren do 24. kolovoza 2023. godine, a obrasce za prijavu pronađite OVDJE.

Povečanje slova