U Splitu predstavljeni Financijski mehanizmi EEA/NG 2014. – 2021. – Spektar inovacija za demokratski i održivi razvoj Hrvatske

Svečanost predstavljanja Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveške 2014. – 2021. u Republici Hrvatskoj održana je u Splitu 20. rujna. To je bila prigoda za informiranje o širokom spektru bespovratnih ulaganja u održivi razvoj i socijalne inovacije u vrijednosti od 103,4 mil EUR, od čega je mala, ali dinamična komponenta i Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.  NJ. E. Haakon Blankenborg, Veleposlanik Kraljevine Norveške, najveće donatorice ove vrijedne razvojne pomoći, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i osvrnuo se na novonastale okolnosti kojima se zajednički moramo prilagoditi: “Prevladat ćemo pandemiju tako da radimo stvari drugačije no što smo radili prije. Moramo postati inovativniji i konkurentniji; zeleniji i uključiviji; i moramo slijediti ciljeve gospodarske, društvene i teritorijalne kohezije. Vladavina prava je u temeljima svega. To su naše zajedničke vrijednosti i prioriteti, a koji su ugrađeni i u Darovnice.”

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić naglasio je da: „Financijski mehanizmi predstavljaju vrijednu platformu kojom ulažemo u razvoj društva u važnim sektorima poput modernizacije sustava obrazovanja, borbe protiv siromaštva, unaprjeđenja pravosuđa, inovacija, energije i klimatskih promjena te razvoja socijalnog dijaloga.  

Ulaganje u budućnost kroz obrazovanje i obnovljive izvore energije

Na konferenciji su predstavljeni programi „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ i „Energija i klimatske promjene“ kojima upravlja Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ulaganjem u STEM u osnovnim školama, osnivanjem regionalnih znanstvenih centara i jačanje kompetencija učitelja i učenika kroz 32,3 milijuna eura, u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ gradimo temelj za budućnost i postizanje uspjeha – društvenog i gospodarskog razvoja cijelog društva. Program će s realizirati i kroz važne strateške projekte „Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju“ u nadležnosti CARNET-a te „Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj atenuacijskih relacija predviđanja seizmičkog gibanja tla“ kojima se jača otpornost na potrese u RH, a provodit će ga Prirodoslovno-matematički fakultet, Geofizički odsjek. Također, 20 milijuna eura ulaže se u povećanje korištenja energetskih tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanje sigurnosti opskrbe kroz program „Energija i klimatske promjene“ koji uključuje i strateški predefinirani projekt Energetskog instituta Hrvoje Požar. „Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)“.  U sklopu ovog programa trenutno su otvorena čak tri javna poziva vezana uz obnovljive izvore energije, a udruge su jedan od prihvatljivih prijavitelja.

Povjerenje kao sidro u krizi

U predstavljanju postignuća Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj koji djeluje od siječnja 2020, Branka Kaselj, upraviteljica Zaklade Slagalica i voditeljica Fonda u Hrvatskoj, istaknula je dinamičnost prilagodbi Fonda kriznim uvjetima rada uz snažnu predanost pravodobnom i predvidljivom plasmana donatorskih sredstava organizacijama civilnog društva koje kroz javno zagovaranje, edukacije i niz socijalnih inovacija jačaju demokratsko građanstvo, zaštitu ljudskih prava i podršku marginaliziranim skupinama:  „Ponosna sam u ime našeg marljivog prekograničnog konzorcija kojeg uz Slagalicu iz Osijeka čine SMART iz Rijeke, Solidarna iz Zagreba i CNVOS uz Ljubljane, da smo u 15 kriznih mjeseci uspjeli raspisati čak četiri javna poziva za projektne prijave te ugovoriti 44% donatorskih sredstava Fonda koje direktno podržavaju rad građanskih udruga i inicijativa iz preko 20 različitih gradova i općina širom zemlje.  Dosad smo podržali i 17 ad hoc građanskih zagovaračkih akcija usmjerenih na goruće probleme i potrebe ranjivih skupina. Blizu trećine svih ugovorenih projekata ima i bilateralnog partera iz zemalja donatorica, što je i odraz naše odlične suradnje s norveškim i islandskim partnerima te Uredom Financijskih mehanizama u Bruxellesu. Povjerenje kao temelj suradnje sa svim dionicima dokazalo se kao naše sidro u krizi.“

Za Fond za aktivno građanstvo, susret svih provoditelja Financijskih mehanizama iz različitih resora i institucija bio je odlična prilika za razmjenu informacija i umrežavanje, a u svrhu sinergijskog učinka ovog razvojnog paketa, gdje su upravo organizacije civilnog društva dragocjeni katalizatori suradničkih odnosa i inovacija, ali i čuvari interesa građana u reformskim projektima – od obrazovanja i socijalne zaštite, preko pravosuđa i digitalizacije do energetske tranzicije.

Prezentaciju Fonda za aktivno građanstvo možete pogledati ili preuzeti OVDJE.

Više o Financijskim mehanizmima EEA/NG u RH 2014.-21. možete pročitati OVDJE.

Povečanje slova