Regionalna debata: (R)šum ljudskih prava širom Covid+ Europe

Zoom poveznica: https://us02web.zoom.us/j/83164343743

FB prijenos: https://fb.me/e/57abwS4FD

Pozivamo vas na regionalnu online debatu(R)šum ljudskih prava širom Covid+ Europe”  koja će se održati u ponedjeljak, 6. prosinca 2021. godine od 11 do 13 sati putem Zoom platforme i FB streaminga. Primarni jezik debate je engleski, ali bit će popraćena simultanim prijevodom na hrvatski.

Debatu zajednički organiziraju Human Rights Film Festival i Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj u suradnji s partnerskim organizacijama civilnog društva i zakladama iz Poljske, Rumunjske, Portugala i Slovenije. Namjera nam je u ovu transnacionalnu raspravu o gorućim pitanjima naše zajednice aktivno uključiti aktivne i zabrinute građanske i građane, zagovornike ljudskih prava iz različitih dijelova Europe. Željeli bismo da podijelite svoje uvide  i iskustva o utjecaju krize izazvane pandemijom na stanje ljudskih prava, uključujući i “mutacije” diskursa o ljudskim pravima te učinak krize na aktere zaštite ljudskih prava u vašoj zemlji.  Nadamo se da će nas iskrena rasprava potaknuti da jasnije vidimo opcije za ublažavanje trenutne društvene polarizacije i nereda proizašlih iz nesigurnosti potencirane nepovjerenjem i sada već dugotrajnim osjećajem neizvjesnosti u pogledu ishoda i dugotrajnih posljedica ove krize. Kao uvodničar/ke, debata će uključiti zagovarače/ice ljudskih prava i  političke analitičarke/e iz regije.  

Debatu će moderirati Ivana Dragičević, iskusna novinarka i urednica iz Hrvatske , autorica projekta „Budućnost Europe“ N1 televizije u suradnji s Europskim Parlamentom te Marina Škrabalo, upraviteljica SOLIDARNE – Zaklade za ljudska prava i solidarnost, članice tima ACF Hrvatska. Ključni govornici bit će: Sara Lalić, programska koordinatorica Centra za mirovne studije, vodeće udruge za borbu protiv diskriminacije i prava izbjeglica iz Hrvatske, prof. Žarko Puhovski, vodeći politički komentator i jedan od osnivača Hrvatskog helsinškog odbora 1990-ih, Nataša Posel, direktorica Amnesty International Slovenije, Anna Fedas, koordinatorica ACF programa bilateralne i regionalne suradnje, Zaklada Stefan Batory iz Poljske, Mafalda Leónidas, zamjenica direktora Programa aktivno građanstvo Zaklade Calouste Gulbenkian iz Portugala te dr.sc. Claudiu Craciun, politički analitičar iz Rumunjske, predavač na Nacionalnoj školi političkih znanosti i javne uprave, ujedno i ekološki i građanski aktivist te glavni stručnjak EGSO-a za Mišljenja o učinku pandemije na temeljna ljudska prava, vladavinu prava i budućnost europske demokracije.

Slijedi struktura debate i ključna pitanja koja ćemo zajedno istražiti u raspravi:

11h – 11:55h Stanje ljudskih prava danas u Europi, moderira Ivana Dragičević

  • Kako kriza izazvana pandemijom SARS-CoV-2 virusa utječe na državu i raspravu o ljudskim pravima?
  • Kako se aktivisti i aktivistkinje za ljudska prava s iskustvom u raznim društvenim krizama, od tranzicije iz socijalizma nadalje, nose s trenutnom krizom? Jesu li “tradicionalni” aktivisti i aktivistkinje “nepomični” pred popularnim pokretima koji preuzimaju ljudskopravaški diskurs,  te kroz njega provlače desno orijentirane aktere i retoriku?
  • Koje su društvene skupine najviše pogođene trenutnim stanjem društveno-ekonomske i zdravstvene situacije?
  • Tko (uopće) kontrolira države u pogledu odgovornosti za zaštitu ljudskih prava u pandemiji?

11:55 – 12h – Kratka pauza

12h – 13h Od ljudskopravaškog pristupa prema izgradnji mira? , moderira Marina Škrabalo

  • Koja i čija ljudska prava trebamo prvenstveno štititi te što znači univerzalnost ljudskih prava danas?
  • Što možemo očekivati od vlada i kako ih u ovoj situaciji pozivati na odgovornost kad je o zaštiti ljudskih prava riječ te što, kao zagovornici i zagovornice ljudskih prava, možemo očekivati od samih sebe?
  • Kako bismo trebali graditi mostove empatije prema tuđim strahovima? Je li ovo čas za prelazak s pozicije zaštite ljudskih prava na poziciju izgradnje mira, i to kao praksu solidarnosti izvan naše vlastite zone ugode? Ili je to previše za tražiti i od sebe i od drugih u uvjetima dnevnog preživljavanja?

Za sudjelovanje, molimo registrirajte se OVDJE.

Povečanje slova