Forum otvorenog društva: “Utjecaj civilnog društva na izborne procese i raspravu o izborima za Europski parlament 2024.”

Forum otvorenog društva pruža novu priliku za razmjenu i učenje s kolegama iz drugih zemalja korisnica EGP-a i Norveških grantova. Forum će se održati u suradnji ACF FO´s Poljske, Slovačke, Hrvatske i Estonije 26. travnja u Tallinnu.

U trenutnom globalnom krajoliku, možemo promatrati kontinuirani i zabrinjavajući trend demokratskog pada i val populizma. Društva koja su nekoć bila otvorena postala su zatvorenija; institucije zadužene za zaštitu naših prava su pod pritiskom. Svemu tome pridonijelo je široko rasprostranjeno širenje dezinformacija, zaoštravajući sukobe među različitim segmentima društva. Međutim, unatoč izazovima s kojima se demokracija suočava, postoje i neki pozitivni pomaci. Parlamentarni izbori u Poljskoj 2023. pokazali su da je zajedničkim naporima civilnog društva i političkom mobilizacijom moguće preokrenuti autoritarne trendove.

U prvom dijelu tribine pod nazivom “Utjecaj civilnog društva na izborne procese: kako pobijediti na izborima?” bit će prilike za razgovor s uglednim stručnjacima iz Estonije, Poljske, Slovačke i Hrvatske o tome kako aktivno uključiti građane u demokratske procese i promovirati njihovo sudjelovanje u oblikovanju demokratske javne sfere. Među govornicima će biti Tarmo Jüristo, kolumnist i osnivač SALK-a, Zaklade za zaštitu liberalnog društva, Estonija; Ewa Kulik – Bielińska, direktorica Zaklade Stefan Batory, Poljska; Fedor Blaščák, direktor Zaklade Otvoreno društvo Slovačka; Ivan Blažević, direktor Fonda solidarnosti za ljudska prava i solidarnosti, Hrvatska. Raspravu će moderirati Bart Cosijn, moderator, trener i osnivač Estonian Dialogue Academy.

U drugom dijelu foruma održat će se debata između kandidata za Europski parlament pod nazivom „20 godina Estonije u Europskoj uniji: je li ovo Europa koju smo željeli?”. Rasprava nudi priliku za uključivanje u konstruktivan dijalog o pitanjima koja su ključna za civilno društvo i demokraciju; vodit će ju Margo Loor, trenerica i moderatorica u Speaksmartu.

Zajednička večera i prilika za druženje za govornike i goste ACF-a održat će se 25. travnja navečer u 18 sati.

Poveznica na kratki opis konferencije i nacrt dnevnog reda

Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu ispuniti prijavnicu najkasnije do 18. travnja 2024.

Iz Hrvatske će moći sudjelovati do tri osobe. Ključni kriterij za odabir sudionika je motivacija i aktivno iskustvo u temi događaja. Svi troškovi sudjelovanja, putovanja i smještaja će biti u cijelosti pokriveni iz fonda za Regionalne inicijative civilnog društva.

Povečanje slova