Forum civilnog društva u Varšavi

Otvorena je nova mogućnost za razmjenu i učenje, ovoga puta u Poljskoj u Varšavi. Događaj počinje 26. lipnja cjelodnevnim Forumom civilnog društva s regionalnim fokusom, a završava 28. lipnja kada međunarodni gosti imaju mogućnost organizirati bilateralne/male grupne sastanke s drugim sudionicima. Više informacija možete pronaći u nastavku.

U ime ACF-a Rumunjska, ACF-National i ACF-Regional u Poljskoj, pozivamo vas na sudjelovanje u nadolazećoj zajedničkoj regionalnoj inicijativi Foruma civilnog društva (CSF) i Nacionalnog foruma nevladinih inicijativa (OFIP), koja će se održati u Varšavi od 26. do 28. lipnja 2024.

Više o Forumu civilnog društva i OFIP-u

Ovogodišnji događaj odvija se usred izazovnog društveno-političkog okruženja, obilježenog značajnim okolnostima kao što su izbori za Europski parlament, neizvjesnosti u pogledu budućih prioriteta EU-a te nacionalni i parlamentarni izbori diljem europske regije. Nadalje, prolazimo kroz razdoblje nakon pandemije, hvatajući se u koštac s problemima kao što su društvena nejednakost, polarizacija, dezinformacije, strano uplitanje u izbore, autoritarne tendencije u upravljanju, klimatska kriza i sukobi u blizini naših granica. Usred ovih gorućih izazova, uloga civilnog društva u oblikovanju naše zajedničke budućnosti ključnija je nego ikad.

Vaše sudjelovanje na Forumu obećava značajno poboljšanje razmjene ideja i perspektiva o ovoj ključnoj temi. Uvjereni smo da će vaši uvidi i stručnost značajno pridonijeti vrijednosti naših rasprava, potaknuti naše zajedničke napore da podržimo prostor civilnog društva u europskoj regiji.

O Forumu civilnog društva

Tri događaja Foruma održana su 2014., 2016. i 2019. u Bukureštu i bila su usredotočena na povijesne sličnosti, realnost postkomunističkih zemalja i trendove civilnih društava u srednjoj i istočnoj Europi. Budući da se trenutačni politički i gospodarski kontekst EU-a promijenio i sada se mogu identificirati zajednički izazovi za OCD-e u cijeloj EU, ambicija Foruma civilnog društva za 2024. je iskazati očekivanja civilnog društva za sljedećih nekoliko godina koja mogu vrijediti za cijeli EU prostor.

O OFIP-u

OFIP je povremeni događaj koji organizira Nacionalna federacija poljskih nevladinih organizacija. U okviru OFIP-a usvojene su Povelja o načelima za djelovanje nevladinih organizacija (1997.), Vizija razvoja civilnog društva u Poljskoj (2005.) i zajednički razvijen Strateški plan za razvoj civilnog sektora u Poljskoj – Treći sektor za Poljsku (2014). Zadnji OFIP održan je prije sedam godina (kontinuitet je prekinut pandemijom COVID-19).

O zajedničkoj inicijativi

Ove godine CSF će biti domaćin OFIP-a. To će omogućiti, s jedne strane, obogaćivanje Nacionalnog foruma poljskih nevladinih organizacija dodatnim danom tijekom kojeg će se obrađivati ​​zajedničke teme važne za NVO-e u Europi te će poljskim organizacijama dati priliku da sudjeluju u raspravama s međunarodnim gostima i razmijeniti mišljenja. S druge strane, sudionici koji dođu na Forum civilnog društva imat će priliku sudjelovati u samom OFIP-u, upoznati se s funkcioniranjem poljskog NVO sektora i iskustvom posljednjih godina djelovanja organizacija u susretu s porastom populističkih i autoritarnih tendencija. Sve to bit će omogućeno simultanim prevođenjem međunarodnog Foruma civilnog društva te plenarnih i odabranih tematskih sjednica OFIP-a.

Informacije o sufinanciranju:

Strateški organizator 9. OFIP-a je Nacionalna federacija nevladinih organizacija, a partneri su: Civil Society Development Foundation iz Rumunjske, Education for Democracy Foundation, Stefan Batory Foundation.

Nacionalni forum nevladinih inicijativa OFIP zajedno s Forumom civilnog društva CEE je regionalna inicijativa civilnog društva koju financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz EEA i Norveške fondove u okviru Fonda za aktivno građanstvo – nacionalni, Fond za aktivne građane – regionalni i Fonda za aktivno građanstvo Rumunjska.

9. OFIP financijski podupiru i Zaklada Stefana Batoryja, Poljsko-američka zaklada za slobodu i program Projekta srednjeeuropskog građanskog angažmana koji podržava Nacionalni demokratski institut.

Ako ste zainteresirani prijavite se putem ove poveznice do 23. svibnja 2024.

Program Foruma možete pronaći na poveznici.

Kao i do sada, Fond za aktivno građanstvo Hrvatska pokriva troškove vašeg sudjelovanja kroz Fond za regionalne inicijative civilnog društva.

Povečanje slova