DISCO SLOVENIJA – DIGITAL SOVEREIGNTY KONFERENCIJA: Vođenje parnica, projektiranje i kampanja za digitalni suverenitet

RCSI ACF Slovenije, Portugala i Hrvatske

U ime ACF Regionalne inicijative Slovenije, Portugala i Hrvatske pozivamo Vas na sudjelovanje na konferenciji DISCO SLOVENIJA – DIGITAL SOVEREIGNTY, koja će se održati u Ljubljani, Slovenija, od 24. do 26. listopada 2023.

Cilj konferencije je regionalna razmjena znanja (poseban fokus 2. dana). ACF Slovenija će sufinancirati drugi dan konferencije, dok će ACF Portugal i ACF Hrvatska pokriti troškove svojih sudionika i predavača.

Pozivamo do pet (5) sudionika iz Hrvatske. Prioritet imaju pojedinci/organizacije koji već imaju iskustva i oni koji bi se željeli uhvatiti u koštac s izazovima digitalnog suvereniteta u Hrvatskoj. Nakon što se registrirate na niže navedenoj poveznici, javite nam se kako bismo uplatili kotizaciju za Vaše sudjelovanje. Nakon registracije do 5 sudionika zatvorit ćemo ovaj Poziv.

Registrirati se morate na sljedećoj poveznici: https://disco.si/register/

Ažurirane informacije o događaju, govornicima i detaljnom programu možete pogledati na: https://disco.si/#news

* * *

O konferenciji

Kontrola nad tehnologijom koju koristimo i podacima koje proizvodimo i s kojima radimo sve je važnija za našu sposobnost samostalnog djelovanja u (digitalnom) svijetu. Dok se digitalni suverenitet najčešće povezuje s državama, on se također odnosi na pojedince i organizacije. Iteracija DISCO Slovenija 2023. će istaknuti nevjerojatan rad različitih aktera diljem svijeta koji vode parnice i inženjering za suverenitet, te dekolonizaciju i depatrijarhalizaciju tehnologije.

Tijekom konferencije istražit će se različiti aspekti digitalnog suvereniteta u njegovom najširem smislu: suverenitet ne samo nad nečijim podacima, već i nad nečijim odnosom s hardverom i infrastrukturom kao i s državom i korporacijama. DISCO konferencija će se usredotočit na tri teme (radni naslovi): 1) Pravo (“Sudski sporovi za suverenitet”), 2) Softver i hardver (“Inženjering za suverenitet”) 3) Dekolonizacija i depatrijarhalizacija tehnologije (“Kampanja za suverenitet” ”).

Pregled programa

1. DAN: Prezentacije otvorene domaćim i međunarodnim gostima u Centru kulture Španski borci u Ljubljani (nacrt programa i popis pozvanih govornika nalazi se u prilogu).

2. DAN: Prezentacije zatvorenog tipa i radionice za nevladine organizacije s fokusom na: isticanje uspješnih regionalnih projekata, predstavljanje tekućeg rada, širenje i ponavljanje radionica uspješnih inicijativa, prezentacije susreta s financijerima itd.

3. DAN: Bellingcat trening za pozvane nevladine organizacije i novinare.

DISCO je koncipiran kao regionalna konferencija, usmjerena na okupljanje stručnjaka iz – i raspravu o specifičnim temama i situacijama koje se odnose na – Srednju i Istočnu Europu i Zapadni Balkan, ali je otvorena za uvodničare, govornike i sudionike iz cijelog svijeta.

Očekivana publika 2. i 3. DANA su članovi organizacija civilnog društva, novinari i aktivisti koji se bave temom digitalne suverenosti, žele se uključiti u ovo područje ili se sami suočavaju s digitalnim prijetnjama. 1. DAN je otvoren za sve.

UPOZNAJTE SVOJE DOMAĆINE

Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja je slovenska nevladina organizacija, osnovana 2013., koja koristi digitalnu tehnologiju i internet za stvaranje dijaloga o javnim pitanjima, olakšavanje sudjelovanja i zalaganje za transparentnost. Naša misija je promicanje otvorenih podataka, odgovornog korištenja tehnologije i participativnih procesa donošenja odluka. 2019. od Vlade Slovenije dobili smo status nevladine organizacije u javnom interesu na području informacijskog društva.

Povečanje slova