Bergen Local Media Forum: 100ak novinara i medijskih stručnjaka na jednom mjestu

Trodnevna konferencija okupila je novinare i medijske profesionalce iz Norveške te Srednje i Istočne Europe. Bergen, kao grad s dobro razvijenom mrežom lokalnih novina u regiji, pokazao se kao očiti favorit za grad domaćin. Konferencija je održana od 11. do 13. lipnja 2024. godine.

Suočeni s rastućim fenomenom medijskih pustinja tj. “pustinjama vijesti” (sigurnost i radni uvjeti lokalnih novinara, uređivačka neovisnost lokalnih medija te društvena uključenost) i povećanim ograničenjima slobode medija, lokalni mediji ne samo da odgovaraju na ove izazove, već stvaraju i inovativna rješenja. Konferencija je u fokus stavila razvojne trendove koji oblikuju budućnost lokalnih medija u cijeloj regiji.

STANJE U MEDIJSKOM OKRUŽENJU U SREDNJOJ I ISTOČNOJ EUROPI:

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici medijskog sektora iz Mađarske, Poljske, Rumunjske, Malte, Grčke, Hrvatske, Estonije, Latvije, Slovenije, Slovačke, Moldavije i Norveške, a stanje u sektorima u državama Srednje i Istočne Europe može se staviti pod zajednički nazivnik – nedostatak medijskih politika i financiranja, transparentnog upravljanja medijima, povećan broj SLAPP tužbi (strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja) te jaki utjecaj političkih struktura na medijski prostor. Prema Global Expression Reportu za 2024. godinu (godišnji pregleda prava na slobodno izražavanje i informiranje u cijelom svijetu) Hrvatska se nalazi na 57 mjestu, a ispred se nalaze zemlje iz regije – Crna Gora (48), Kosovo (46), Slovenija (32), Grčka (40), Bugarska (42), Kosovo (46) i Rumunjska (56). Prema ovom pregledu države su svrstane u pet kategorija: otvorene, manje ograničene, ograničene, visoko ograničene i krizne, a Hrvatska je u kategoriji manje ograničenih zemalja kada govorimo o slobodi izražavanja i informiranja. Estonija se može pohvaliti sa visokim 6. mjestom po slobodi medija prema izvještaju o medijskim slobodama, no suočava se s jakom propagandom s ruske strane, baš kao i mediji u Latviji.

SLAPP tužbe – važna tema i konferencije ali i država članica Europske unije:

Jedna od panelistica na temu SLAPP tužbi u Europi bila je i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i Europske federacije novinara, Maja Sever koja je dala pregled stanja medijskih sloboda u Europi i uloge sindikata u njezinoj obrani te istaknula kako u Hrvatskoj SLAPP tužbe podižu najčešće upravo suci.

U travnju 2022. Europska komisija podnijela je Prijedlog direktive protiv strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja, poznatih kao SLAPP-ovi, a Vijeće je u ožujku 2024. godine donijelo zakonodavni akt kojim se osobe koje se bave pitanjima od javnog interesa štiti od zlonamjernih tužbi kojima ih se želi ušutkati. Ovim aktom daje se jamstvo da tužene osobe mogu zatražiti od suda da u najranijoj mogućoj fazi odbije očito neosnovanu tužbu. Više na: https://www.consilium.europa.eu/hr/press/press-releases/2024/03/19/anti-slapp-final-green-light-for-eu-law-protecting-journalists-and-human-rights-defenders/

Još jedan korak prema zaštiti slobode medija u EU-u poduzet je u ožujku 2024., kada je Vijeće donijelo Europski akt o slobodi medija. Europskim aktom o slobodi medija uspostavit će se zajednički okvir za medijske usluge na unutarnjem tržištu EU-a i uvesti mjere za zaštitu novinara i pružatelja medijskih usluga od političkog uplitanja, a usto će im se olakšati prekogranični rad u cijelom EU-u.

Uloga građanskih medija/civic media:

Baš kao što istraživačko novinarstvo često razotkriva zlouporabe vlasti i institucija, građanski mediji (civic media) pružaju alate i platforme koje građanima omogućuju aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka i unaprjeđenju zajednice.

Na panelu “Going above and beyond: what role for civic media?” razgovarali smo o važnosti ovakvog oblika medijskog angažmana, izazovima i prilikama za djelovanje građanskih medija te o tome kako novinari mogu surađivati ​​s organizacijama civilnog društva s ciljem jačanja demokratskih procesa i povećanja angažmana građana u lokalnim zajednicama. Sjajni primjeri građanskog novinarstva na panelu bili su Erik Oslo – street newspapers iz Norveške čija izdanja prodaju beskućnici i Transparent Lublin iz Poljske kao primjer odlične suradnje novinara i organizacije civilnog društva točnije zaklade koja financijski podržava ovaj portal.

Stanje medijskog sektora u Norveškoj:

Norveški mediji imaju jedinstven model samoregulacije, u kojem medijske kuće, novinari i sindikati surađuju kako bi osigurali visoke etičke standarde i očuvali povjerenje u medije. Eva Stabell (Norveški sindikat novinara) istaknula je ključnu ulogu sindikata u podršci novinarima i održavanju etičkih standarda.

Sindikat novinara Norveške ima 8.800 članova od kojih je 90% zaposlenih u medijima i 10% slobodnih novinara, a biti članom sindikata podrazumijeva poštivanje profesionalnih standarda u novinarstvu. Stav Sindikata novinara Norveške je kako on mora biti beskompromisni branitelj slobodnog i neovisnog novinarstva, ali i onaj koji može regulirati i utjecati na koncentraciju vlasništva medija kako utjecaj lokalnih medija ne bi oslabio. Prioritet je i urednički razvoj i razvoj vještina, a članovi sindikata mogu biti i studenti.

“The Killing of a journalist” – projekcija filma s porukom:

2018. godine slovački istraživački novinar Ján Kuciak i njegova zaručnica Martina Kušnírová ubijeni su u svojoj kući blizu Bratislave. Nakon ubojstva, i usred masovnih uličnih prosvjeda, premijer, ministar unutarnjih poslova i šef policije bili su prisiljeni podnijeti ostavke. Ubojstvo Kuciaka zauvijek je promijenilo slovačko društvo, dovelo do brojnih uhićenja i na kraju prisililo na promjenu vlade. Film je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac o ljudskim pravima na Međunarodnom filmskom festivalu u Bergenu 2022. godine, a nakon projekcije filma održana je panel rasprava u kojoj su sudjelovali bivši kolege Kuciaka, Karolina Farská i Annamária Dömeová.

Još puno važnih tema:

Konferencija je otvorila i mnoga druga pitanja vezana uz medijski sektor u Norveškoj i zemljama članicama Europske unije poput borbe protiv dezinformacija, praćenja izbora za Europski parlament, izazovi s kojima se susreću lokalni mediji i istraživački novinari, nove mogućnosti ali i prijetnje AI, ali i različitim mogućnostima financiranja medija.

Bergen Local Media Forum financiran je sredstvima EEA Grants i Norveškog ministarstva vanjskih poslova. Konferencija je organizirana u suradnji s više partnera, uključujući Zakladu Stefan Batory i Zakladu Shipyard (Poljska), Zakladu za razvoj civilnog društva (FDSC) (Rumunjska), Zakladu Slagalica (Hrvatska), Zakladu Otvoreno društvo, Zakladu Ekopolis (Slovačka), Zakladu Bodossaki (Grčka), Zakladu za obrazovanje za demokraciju (Poljska) i Centar za informacijske usluge, suradnju i razvoj nevladinih organizacija (CNVOS) (Slovenija).

Povečanje slova