ACF Regionalni događaj u Litvi: Zagovaranje usred kriza i kulturnih ratova

Međunarodni događaj “Zagovaranje usred kriza i kulturnih ratova”, organiziran od strane Open Lithuania Foundation i partnerskih organizacija Civil Society Development Foundation (Rumunjska), CNVOS (Slovenija) i Stefan Batory Foundation (Poljska), održat će se 25. i 26. siječnja 2024. godine u Litvi, a okupit će zastupnike na nacionalnoj i međunarodnoj razini, istraživače, pravnike i druge zainteresirane pojedince koji rade u ovoj sferi.

Posljednjih su se godina sve europske zemlje susrele s ekstremnim i neistraženim spletom okolnosti. Višeslojna međunarodna kriza uzrokovana pandemijom COVID-19, Ruska invazija Ukrajine, rastuće cijene energije te visoka inflacija samo neki od izazova s kojima se zemlje susreću. Svaka se zemlja također suočava sa svojim jedinstvenim unutarnjim izazovima, poput, u slučaju Litve, Latvije i Poljske, vala migranata iz trećih zemalja preko zajedničke granice s Bjelorusijom.

Tijekom vremena neizvjesnosti, socijalna polarizacija eksponencijalno je porasla u mnogim zemljama diljem svijeta. Kao rezultat toga, rasprave o vrijednostima i identitetu (moderni demokratski identitet vs. “tradicionalne” vrijednosti) među različitim društvenim skupinama i organizacijama primjetno su postale žustre i često se pretvaraju u radikalne. Utjecaj dezinformacija putem različitih kanala u javnom dijalogu također igra sve veću ulogu.

Ovi turbulentni trenuci predstavljaju dodatne izazove ne samo za upravljanje krizom već i za organizacije civilnog društva usmjerene na zastupanje i promicanje međunarodnih standarda ljudskih prava, osnaživanje i razvijanje civilnog društva te doprinos transparentnosti, odgovornosti i legitimnosti u javnoj politici, a obuhvaćajući različite društvene skupine.

Jedan od glavnih ciljeva događaja je istražiti izazove s kojima se organizacije civilnog društva suočavaju u obrani svojih ideja u različitim europskim zemljama te alate i mjere korištene u potrazi za rješenjima. Povezivanjem iskustava praktičara iz OCD-a, istraživača i pravnika iz cijele regije, nadamo se dubljem razumijevanju specifičnih problema s kojima se organizacije suočavaju u različitim kontekstima, prepoznavanju zajedničkih trendova i modela te razvoju praktičnih rješenja i strategija primjenjivih kako na nacionalnoj razini, tako i u suradničkom radu širom regije.

Tijekom rasprava, prezentacija, radionica i dijeljenja dobre prakse, razmotrit će se društveni, politički i kulturni čimbenici koji utječu na zastupanje u različitim europskim zemljama, uzimajući u obzir jedinstvene perspektive izazova i prilika u svakom kontekstu. Istražit će se načini na koje organizacije civilnog mogu surađivati preko granica, strategije i taktike koje mogu učinkovito koristiti kako bi postigli svoje ciljeve tijekom ovog razdoblja neizvjesnosti, te ulogu civilnog društva u procesima zastupanja.

Tražit ćemo odgovore na pitanja poput:

  • Ima li mjesta za zastupanje u suženim civilnim prostorima?
  • Kako raditi s donositeljima odluka o pitanjima različitih vrijednosti kada “vrijeme još nije pravo”?
  • Koje su “idealne” pravne regulacije za organizacije civilnog društva?
  • Kako uspjeti i izbjeći neuspjehe u zastupanju tijekom izazovnih vremena?

Sudjelovanje na ovom događaju kao i troškovi putovanja i smještaja će biti u cijelosti pokriveni iz fonda za Regionalne inicijative civilnog društva, a iskaz interesa možete poslati na acf-podrska@zaklada-slagalica.hr.

Više detalja će biti poznato početkom 2024. godine.

Vidimo se u Litvi.

Povečanje slova